Chardonnay från Serbien!!

Sören Polonius, sommelier/ Wine director som driver vinprogrammet på restaurangen Adam/ Albin, är just nu i skrivande stund åter på väg mot Belgrad. Det för ännu en sommelier tävling där Ellen Frantzén ska tävla. Men för lite drygt ett år sedan var Sören just i Belgrad tillsammans med BalkanWines och provade sig igenom c:a 230 viner från mer eller mindre alla Balkans länder.

BalkanWines hade bjudit med honom ner till Belgrad för att välja ut de viner han själv ansåg var intressanta. kvalitativa och i en stil som representerar Balkan – The New Old Wine Region. Det inför deras första presentation på Berns hotel, som BalkanWines.

Vi ville börja lite större direkt. Vi bjöd in vinjournalister, sommerlier och restaurangägare där flertalet aldrig provat vin på lokala druvor som Prokupac, Plavac Mali, Žilavka mfl. Även om hela vår blygsamma marknadsbudget det året gick till just detta event så har vi sen dess blivit långt mer uppmärksammade än vi vågat hoppas på ,berättar Malin Turander, BalkanWines.

Det finns många hungriga och ambitiösa vinmakare som blivit uppmärksammade Internationellt. Även om marknaden för flertalet vinproducenter än idag är främst är inom Balkan så är det ständigt fler som blir efterfrågade utanför denna region. Bikicki från Serbien och Brkic från Bosnien Hercogovina är två exempel på producenter som främst har sin försäljning på export än lokalt. Även om BalkanWines främst eftersträvar att ha viner producerade på de lokala inhemska druvorna som Prokupac, Vranec, Tamjanika, Posip, Plavac Mali och Blatina så tar de in viner ifrån Internationella druvor.

Omnibus Lector, en Chardonnay från Erdevik som jobbar i Fruska Gora i Serbien är ett strålande exempel på ett vin som skjuter väldigt högt vad gäller kvalitet. Jag provade det på plats i somras och detta vin sopade banan med det mesta jag provat under resan. Vinet blev tydligen rätt nyligen utsett till Serbiens bästa vita vin, och med all rätt”, berättar Sören.

Vinmakaren av Omnibus Lector är en av de mest kända i Serbien och en välkänd specialist för Fruska Gora Terroir, Oenolog Tanja Duricic. Sören Polonius har haft med vinet vid ett par tillfällen när sommelierer träffats. Gissningarna var rätt utspridda geografiskt sett, men rent organoleptiskt var de på samma spår. Snyggt gjord Chardonnay från lite varmare växtplats. Santa Barbara och Sonoma i Kalifornien dök upp några gånger, Yarra Valley i Victoria dök upp och även södra Bourgogne figurerade i gissningarna. Godkänt av provarna som en god Chardonnay. Definitivt när Serbien kom på tal.

balkanwines.com