VINO BUDIMIR

På toppen av berget Gubovac i Župa (södra Serbien) bränner solen skoningslöst. Efter några minuter badar man i svett medan de mer än 120 år gamla vinrankorna i Prokupac klarar värmen utan problem. De är vana vid det lokala mikroklimatet och de steniga sluttningarna på Gubovac passar dem uppenbarligen perfekt. Den största delen av Gubovac består av vingårdar som ägs av Vino Budimir, vilket automatiskt innebär att de lokala sorterna Prokupac och Tamjanika planteras där. Traditionella buskväxter vittnar om dessa vingårdars ålder. För länge sedan planterades alla vingårdar som buskväxter i vinregionen Župa och i södra Serbien i allmänhet. Det första mötet med dessa vinstockar ger bilder av en förtrollad skog från filmen Sagan om ringen, men samtidigt väcker de respekt och beundran för Župa-regionens månghundraåriga tradition.

En krokig hatt sticker ut mellan de gamla Prokupac vinrankorna.  Det är farfar Buda som anländer längs den böjda steniga stigen genom vingårdarna. Även om solen står på sin höjdpunkt gillar den erfarne vinmakaren, som har gått in i sitt nionde decennium i livet, fortfarande att personligen besöka vingårdarna och observera situationen. Vingården är en del av hans vardag.

Farfar Buda är samtidigt en symbolisk förbindelse för Vino Budimir mellan tradition och modernism. Vino Budimir grundades 1878, när familjens förfader Živadin Zdravković fick en medalj av prins Milan Obrenovic för sina tjänster i de serbiska befrielsekrigen. Detta för att han tog med sig vin från sin vinkällare så att den serbiska armén kunde få nattvard före det avgörande slaget mot turkarna.

På gården som omger familjens hus uppstod 2006 en modern vingård med provningsrum, alldeles intill farfar Buda Zdravkovićs gamla källare. Där producerar han fortfarande små mängder vin för sig själv, men även topp Rakija (fruktbrännvin) och Vinjak (serbisk version av Cognac).

Vino Budimir sticker ut från de andra på marknaden också för att de ger sina viner tillräckligt med tid att åldras i vinkällaren. Därför ska du inte bli förvånad om du ser en flaska vin från Vino Budimir som är mer än tio år gammal på hyllan i vinbutiken. Vino Budimir är helt enkelt fast besluten att ge sina konsumenter vin i bästa skick, när det har nått sin mognad och lovar den bästa upplevelsen.

Sorten Prokupac är det serbiska vintillverkningens identitetskort. Vino Budimir har alltid velat producera på de inhemska sorterna (Prokupac och Tamjanika). Det vin som bäst symboliserar Prokupac och Vino Budimir är deras vin Boje Lila. Vinet som är från de druvor som skördats på Gubovac kullarna.

Det är inte alls lätt att arbeta i gamla vingårdar. Allt görs för hand, från beskärning till skörd. Men samtidigt ger det kontinuitet mellan en människa och vinstocken. Vinodlingar har skötts manuellt i århundraden i Župa och det kommer att ske på samma sätt i framtiden, eftersom det inte går att göra på annat sätt. Med mer än 70 skördar i sitt liv är farfar Buda ett vandrande uppslagsverk om vinodling. En sådan livserfarenhet kan inte köpas för pengar och vinerna från Vino Budimir familjekällare visar just det tydligt.

TITTA PÅ VÅRA VINER