TIKVEŠ WINERY

Skörden är i full gång i regionen Tikveš i Makedonien. Under det gångna året har vinodlarna ängsligt skådat mot skyn samtidigt som de omsorgsfullt skött sina vingårdar. Nu är tiden inne att skörda frukterna av hårt och dedikerat arbete. Druvorna ska snart pressas till vin. Marko Stojaković, chefsönolog på Tikveš vingård, agerar likt en marinkapten och instruerar sina kollegor, samordnar hela processen från det att druvorna tas emot till att de pressas, och väljer ut de bästa druvklasarna som ska bli till viner inom premiumsegmentet. Man skulle kunna tro att det inte är ett särskilt krävande arbete, men Tikveš vingård bearbetar druvor från 1 000 hektar av egen produktion, och 5 000 hektar från sina underleverantörers vingårdar. Arbetet under skördetiden innebär att Marko ibland tillbringar 18 av dygnets timmar på vingården. 

En vingård som Tikveš har den fördelen att de bästa druvorna i varje prisklass kan väljas ut från ett stort antal växtplatser, och på så sätt kan man producera viner som möter varje konsuments förväntningar; från enkla vardagsviner till premiumviner som nått vinlistorna på de mest välrenommerade restaurangerna både i och utanför Balkanregionen. 

Sedan 2019 har Marko haft hand om premiumviner som produceras på specifika mikrovingårdar i Bela Voda, Barovo och Lepovo, vilka representerar det absoluta toppskiktet på den makedonska vinscenen, samt viner där de lokala terroirerna bäst kommer till uttryck. I sitt arbete förlitar han sig på råd från den välkände önologen Philippe Cambie, och samarbetet har redan resulterat i en långvarig vänskap dem emellan.

Philippe Cambie känner väl till Balkans vinregioner och har stor tilltro till Balkanvinernas enorma potential, som ännu inte har nått den globala vinscenen. Balkanländerna kännetecknas verkligen av mångfald och Philippe påpekar ofta att “Slovenien erbjuder utsökta vita viner, Dalmatien erbjuder viner av Pavac Mali-druvan, i Serbien bör man titta efter Prokupac-viner, medan Montenegro och Makedonien kan erbjuda autentiska viner av Vranac- och Kratošijadruvor (Zinfandel, Primitivo)”. Viner från orter som Bela Voda och Barovo bekräftar också hans uppfattning, eftersom de ofta bedöms vara likvärdiga med viner från några av världens mest kända vinregioner, som Chateauneuf-de-Pape eller Piemonte. Därför är det heller inte förvånande att flera etiketter från Tikveš vingård har fått 94 eller 95 poäng av den kände vinkritikern Robert Parker.

Tikveš vinodlingar i Makedonien kan skryta med sitt alldeles speciella läge. Regionen är omgiven av berg på tre sidor, vilket skapar ett specifikt mesoklimat där det varma Medelhavsklimatet och det kallare kontinentalklimatet möts. Detta, menar Marko, är anledningen till Tikveš-vinernas utsökta aromatiska karaktär. Men det ska också nämnas att landsbygdsbefolkningen som bor i denna del av Makedonien har en månghundraårig tradition av vinframställning … Vinet har alltid haft en framträdande roll, vid födslar, dödsfall och bröllop – och även när man gick ut i krig. Vinet är essensen i den makedonska kulturen och Tikveš försöker förmedla denna nyans av terroiren i sina viner.

Medan de många vindruvsplockarna är i full färd med att skörda druvor från stockarna på Barovos vingårdar, betonar Marko återigen att nyckelorden är selektion och reduktion. Strävan efter kvalitet kräver god planering och kunskaper om varje enskild växtplats egenskaper. Vindruvsplockarna skyddas från solens värme av vinden som konstant blåser här på 600 meters höjd; en vind som för med sig doften av hav från kusten som ligger ca 10 mil bort fågelvägen.

Tikveš viner är goda representanter för den soldränkta södern … All värme, kraft, koncentration och fyllighet bara exploderar ur vinglaset. Förutom att Marko använder toppmodern teknik, har han även som mål att låta vinet visa sin autenticitet, som det fått tack vare den speciella växtplatsen. 

TITTA PÅ VÅRA VINER


Originaltext Tomislav Ivanović
Översättning Paola Allegrini