TEMET

En ung Nebojša Aleksić uppfylld av drömmar återvänder till Serbien från Frankrike efter att ha avslutat sina studier inom Business Management. Framför sig har han en affärskarriär, en resväska full av drömmar och entreprenörsplaner. Gradvis börjar han uppnå affärsresultat och bygga sig en position på den serbiska marknaden, men samtidigt upptar en annan affärsidé hans tankar. Hans vistelse i Frankrike har lämnat ett annat avtryck: en djup uppskattning för vin och gastronomi. Nebojša Aleksić, ägaren av Temet vingård, bestämmer sig för att ge sig ut på ett nytt äventyr för att etablera ett vineri och börja med vinframställning i Serbien.

Sökandet efter den rätta platsen för plantering av vinstockar pågick i över två år. Nebojša kommer från Vranje i sydligaste Serbien. Under socialistregimen i forna Jugoslavien gick Vranjes vintradition till stor del förlorad när människorna lämnade landsbygden och flyttade in till städerna för att ta arbete i fabrikerna. Detta gjorde dock att Nebojša inte helt och hållet behövde tänka traditionsbundet när han beslutade sig för att etablera sitt vineri. I stället för att bygga ett vineri som reflekterade traditionell arkitektur med element i trä och sten och distinkta valv, bestämde han sig för ett vineri som skulle bli en samtida arkitektonisk pärla med enkla, minimalistiska drag, belägen högst upp i en bergssluttning med utsikt över Šumadija och Pomoravlje i hjärtat av Serbien.

När Nebojša skulle välja rätt plats för vineriet, prioriterade han pragmatism och vetenskap framför tradition. Det var viktigt för honom att det skulle vara lättillgängligt från Belgrad (den största marknaden i Serbien) via motorvägen, och att klimatet och jordmånen var lämpliga för plantering av vinstockar. För att försäkra sig om saken konsulterade han experter från jordbruksfakulteten vid Belgrads universitet och jordbruksinstitutet i Verona, som kunde analysera jordarna innan han köpte marken och planterade vinstockarna. När det gällde druvsorter, valde han en blandning av ursprungsdruvor och internationella sorter, med avsikten att ursprungsdruvorna skulle representera vingårdens kärna och identitet. Han ansåg att det var viktigt att utforska alla möjligheter hos de inhemska sorterna för att kunna erbjuda ett komplett utbud, både som endruvsvin och blends med internationella sorter.

Namnet på byn där vingården ligger, representerar numera hela regionens lokala traditioner. Roten i namnet Lozovik härstammar från det serbiska ordet ”loza” som betyder ’vinranka’. Nebojša nämner ofta att han ser sig själv som en “modern traditionalist”. Traditionen består i själva platsen och dess terroir. Utsikten från vingårdens terrass vetter mot det berömda området Beli Kamen (vit sten), som kännetecknas av utmärkta förutsättningar för vinodling och produktion av kvalitetsviner.

Nebojša tillhör en grupp vinmakare som hyser stark tilltro till den viktigaste serbiska ursprungsdruvan Prokupac. Han menar att dess fulla potential fortfarande behöver utforskas, så att man kan välja ut de lämpligaste grundstammarna, de bästa klonerna, plantera dem på de bästa vinfälten och välja de mest lämpade vinifieringsmetoderna. Prokupac har definitivt de egenskaper som krävs för att bli för Serbien vad Sangiovese har blivit för Toscana.

På senare år har Nebojša alltmer styrt druvproduktionen på sin vingård mot en helt och hållet organisk produktion. Temet vingårds organiska bana startade 2018, och var främst ett resultat av Nebojšas personliga inställning snarare än av modenycker och marknadstrender. Han menar att vi bara kan säkra våra barns framtid om vi visar respekt för vår omgivning och naturen omkring oss. Detsamma menar han gäller för vingårdarna, för att de även under kommande decennier ska kunna producera friska druvor. Medan han smuttar på ett glas vin på vingårdens terrass, med utsikt över oändliga rader av vinrankor och Lozoviks böljande kullar och omgivningar, kan man fortfarande skönja en ung pojkes entusiasm i Nebojšas ansikte, och en energi som vittnar om att han får saker gjorda. Vinodling handlar också om att drömma. Och på sätt och vis kanske drömmen är den sista kvarvarande mänskliga aktiviteten som med sin filosofi kan utmana globaliseringen. För att lyckas med vinodling behöver du följa din egen väg och förbli din egen. Du kan ha den bästa toppmoderna utrustningen, de skickligaste yrkesmännen och de bästa konsulterna, men om du saknar en personlig touch som gör att du utmärker dig, kommer du att förbli en i mängden av många vinmakare på den globala marknaden. Nebojša är fullt medveten om det. Hans viner har karaktär, och detta måste vara anledningen till att vingården bär namnet Temet. Det härstammar från det latinska ordet ”temetum” som betyder ’’en stark alkoholhaltig dryck med karaktär”.

TITTA PÅ VÅRA VINER


Originaltext Tomislav Ivanović
Översättning Paola Allegrini