MAROF

Stanko Polanič kan verkligen klassas som en passionerad entreprenör med en vision. Medan alla andra bara såg den krassa verkligheten med byn Mačkovcis vinframställning, vars vinhistoria när den var som bäst bara kunde skryta med druvodlingar där skörden såldes till kooperativ, Stanko Polanič gav sig ut på ett äventyr. Han planterade vingårdar med visionen att göra sin region till en välkänd destination för både inhemska och utländska turister. Kort efter det etablerades Marof familjevingård en bekräftelse på att Stanko tagit rätt beslut kom direkt året därpå när Marof vingård vann den regionala trofén för sin Breg Chardonnay vid Decanter World Wine Awards i London.

Uroš Valcl på Marof vingård, minns med glädje sitt första möte med vinodlingarna kring Goričko och med Marof vingård. Han växte upp bland vinrankor och deltog i åtminstone tio skördar tillsammans med sina föräldrar på familjens vinodlingar. Han fick en fantastisk möjlighet att starta sin professionella karriär i Goričko. Naturligtvis kunde inte en 21-årig ambitiös ung man tacka nej till något sådant.

Först visste Uroš inte ens var byn låg, och på sin första resa dit åkte han vilse och hamnade av en slump vid ett stenbrott i trakten. Det var där han för första gången förstod den lokala terroiren när han såg lagren med vulkanisk basalt i markprofilen. Bilden av de gamla Sauvignon Blanc-stockarna i Bodonci vingård fängslade honom och förde honom närmare Marof vingård.

Där försöker han nu tillverka ärliga viner av premiumkvalitet. Men tyvärr lever vi i en tid där all ekonomi har ett uttalat vinstsyfte, även inom jordbruket, och där människan har förlorat kontakten med naturen. En vingård är bra bara om den går med vinst, och marken ska utnyttjas så mycket som möjligt för att ge maximal avkastning, utan respekt för den naturliga balansen. På Marof vingård strävar man dock helhjärtat efter att få naturen i balans, så all odling är ekologisk. I vinkällaren tillämpas traditionella metoder och naturliga processer med minimal intervention, och då endast när det är nödvändigt.

Stanko Polanič, ägaren av Marof vingård, anser att det faktum att han startade en vingård i en region som tidigare inte har haft något strålande rykte, inte är ett misstag i sig. Han såg det som en utmaning, och hans vision är att vinerna från Marof vingård och från hela regionen ska utmärka sig inte bara i Slovenien utan också på andra håll världen över. Samtidigt försöker Stanko marknadsföra de bästa vinerna gjorda på den röda Frankovka-druvan som traditionellt odlas i området. Detta eftersom odlingsläget Mačkovci med sitt flödande solsken och sin goda luftcirkulation är särskilt gynnsamt för att kunna ge toppresultat.

TITTA PÅ VÅRA VINER


Originaltext Tomislav Ivanović
Översättning Paola Allegrini