KLET BRDA

Det finns ett gammalt ordspråk som på engelska lyder ”unity bilds a house”. Detta var något de många vinodlarfamiljerna i vinregionen Brda i Slovenien var medvetna om när de 1957 med gemensam arbetsinsats, energi och kunskap startade Klet Brda vinkooperativ. Kooperativet är fortfarande i drift och bär äran för regionen Goriška Brdas vinodlingar över hela världen, eftersom en stor del av vinerna från Klet Brda exporteras.

I Brda har vinframställning varit en del av det dagliga livet för lokalbefolkningen sedan de gamla romarnas tid. Traditionen lever vidare än i dag, men på ett helt annat sätt. När man besöker de närliggande byarna belägna på de pittoreska bergssluttningarna, avslöjas en livsrytm helt olik storstädernas, utan den brådska och stress som råder där. Familjerna i Brda har fortfarande sina små vinodlingar, fruktträdgårdar och olivlundar på bakgården, och livet pågår med total hängivenhet till landsbygden och marken där de karakteristiska vinerna odlas.

Varje familj i Brda odlar två till tre hektar mark, och i dessa vingårdar råder en perfekt symbios mellan moderna och traditionella metoder, och naturens och människans påverkan.

Det är verkligen imponerande att se med hur mycket kärlek och respekt för naturen som lokalbefolkningen i Brda tillverkar vin. Även när regeringens lagar om vinodlingsmetoder saknar tydligt fokus på respekt för naturen. Då har lokalbefolkningen i stället gått samman och formulerat egna gemensamma regler om hållbara vinodlingsmetoder genom att skriva ner allting de lärt från tidigare generationer.

I ett av vingårdens hörn står några bikupor uppställda, och det surrar av intensiv aktivitet. Bin har en mycket viktig roll i pollineringen av vinrankorna, och blommorna förser bina med nektar som de behöver för att kunna producera honung. Men varje oförsiktig åtgärd eller besprutning av vingården i oläglig tid kan förstöra bisamhället, så lokalbefolkningen ser noga till att detta inte sker. I Brda tar man mycket stor hänsyn till naturen på alla sätt och vis. Därför får vingården ofta besök av rådjur, rävar och andra vilda djur.

Vingårdar planteras traditionellt i brant, kuperad terräng på terrasser som förutom att vara en del av vinets terroir, vilken avgör slutproduktens kvalitet, även lockar många turister till regionen. Varje lokalbo talar med stolthet om den mineralrika jorden ”opoka” som bidrar till vinets distinkta ton av mineralitet.

Det är svårt att tänka sig ett bättre sätt att svalka sig än i den svala bergsbrisen som letar sig in mellan raderna av vinrankor på terrasserna, som annars är helt oskyddade från den heta Medelhavssolen. Brisen ger de svettiga arbetarna omedelbar svalka när de noggrant tar hand om varenda vindruvsklase. När säsongen för vingårdsarbetet startar, väcks hela regionen till liv. Över terrasserna med rader av vinrankor kan man höra ekot av glada skratt och sorlet från arbetarna. Ibland ljuder tonerna av en traditionell folkvisa. Och sedan, när det gemensamma arbetet är över, finns det tid att njuta av ännu ett glas vin, och en grillkväll i goda vänners lag.

Varje gäst som besöker Brda välkomnas varmt med ett glas Rebula. Det är en druvsort som kommit till sin fulla rätt på Goriška Brdas terrasserade sluttningar. I detta vin samspelar Medelhavssolen och fräschören från de Juliska alperna i perfektion. Precis som lokalbefolkningen som levt här i århundraden och skött sina vingårdar.

TITTA PÅ VÅRA VINER


Originaltext Tomislav Ivanović
Översättning Paola Allegrini