CHICHATEAU

Vägen som går över Srem-slätten i provinsen Vojvodina (Norra Serbien) erbjuder en storslagen utsikt över berget Fruška Goras södra sluttningar. Vid en punkt längs vägen finns en skylt som visar vägen till Šišatovac, en liten by med ca 200 invånare som är mest känd för sitt 1500-talskloster. Men det är ändå Chichateau vingård som varje vinälskare i Serbien först kommer att tänka på när Šišatovac nämns (namnet kommer från en ordlek; en sammanblandning av Šišatovac och Chateau). Man kan dock bli lurad av namnet i sig, för Chichateau vingård ligger inte alls i något magnifikt slott som vingårdarna i Bordeaux.

Chichateau vingård kan snarare beskrivas som en ”garagevingård”, eftersom vinkällaren som ursprungligen låg i ett garage blev utgångspunkten för fyra vänners livs- och vinfilosofi. De hade beslutat sig för att börja tillverka vin i stället för att lägga pengar på det vid sociala sammankomster. I vineriet är gemensamt arbete högt uppskattat … ställa upp flaskor, tappning, rengöring av flaskor, bära lådor … Alla är redo att hoppa in och hjälpa till. Vingården sträcker sig över 3 hektar och man har valt en blandning av internationella druvsorter.

Från allra första början ville de fyra vännerna Djordje, Ramazi, Bojan och Vladimir undvika att bli en del av den stora vinindustrin och bara tillverka autentiska viner i små kvantiteter. De var fast beslutna att tillverka viner som reflekterar nutiden och kände sig varken tyngda av tradition eller det månghundraåriga arvet från sina familjers vinhistoria. Därför har det varit ganska lätt för dem att kommunicera med dagens vinkonsumenter på ett tydligt och lättillgängligt sätt, men samtidigt med en lagom dos av utmaning. Chichateaus rosévin Pink Punk t.ex. lockade till sig punkrockfansen, som inte direkt tillhör den vanliga vinälskande publiken. Assymmetriskt utformade flaskor som verkar vara en defekt från fabriken. Imponerande etiketter som Sauvignon Blake (inspirerad av en karaktär i den populära amerikanska 80-talssåpan Dynasty), Bambino Nero (som alluderar på ett svart barn från Šišatovac, en anekdot från en lokal komediserie) osv.

Djordje Stojšić, en av vännerna som tillsammans driver Chichateau vingård, betonar med ett leende att ”vintillverkning är en aktivitet som låter dig tävla med vem som helst i världen, oavsett vilket kapital som har investerats. Pengar förenklar bara tillverkningen eftersom man kan använda den teknologi som finns tillgänglig. Men ärlighet, förhållningssättet och idéer inom vintillverkning är faktorer som värderas mycket högre.”

Därför startade de i den riktning som vinmakaren Joška Gravners banat vägen för, att ”naturen föder vinet, men det är människan som förlöser det”. Chichateau vingård tillverkar nu Chardonnay med vildjäst och utför otaliga experiment i vingården och vinkällaren. De prövar biodynamisk odling och olika tidpunkter för skörd osv. Så punken är inte död. Särskilt inte den här typen av vinpunk.

TITTA PÅ VÅRA VINER