En filmaffisch av Picasso för 12 flaskor vin från Jugoslavien

Under sin livstid har Pablo Picasso även gjort filmaffischer. En av dem var affischen för den dyraste jugoslaviska filmen genom tiderna ”Slaget vid Neretva” i regi av Veljko Bulajić. Veljko träffade Picasso på filmfestivalen i Monte Carlo 1964. När filmen spelades in och dess världsomspännande distribution startade (filmen nominerades till Oscar i kategorin Bästa utländska film och visades i mer än 80 länder), beställde Veljko en affisch för filmen från Picassos agent i Paris. Den skulle användas på den västerländska marknaden, främst i Storbritannien.

Picasso blev intresserad av att designa en affisch för en film från Jugoslavien. Han ville dock bestämma sig efter att fått se filmen. Efter att ha gjort det och lärt sig mer om Jugoslaviens historia, bestämde han sig för att använda motiven i sin målning ”Sabinkvinnornas våldtäkt” för affischen och måla dem röda (symbolik för antifascistisk kamp för frihet).

Pablo Picasso tackade nej till en avgift för denna affisch, men sökte i gengäld 12 flaskor vin från Jugoslavien. Veljko som var en genuin vinälskare, förberedde en samling på 12 flaskor vin från Dalmatien, Serbien och Makedonien och överlämnade den personligen till Picasso.


Originaltext Tomislav Ivanović