STOBI WINERY

Endast 80 kilometer från Skopje, mellan den eviga solen och de oändliga vinodlingarna, gömmer sig den bäst bevarade hemligheten inom vinhandeln i Tikveš-regionen – Stobi Winery. Platsen som förbinder Medelhavet med Balkans kontinentala regioner, förankrad vid de mytiska floderna Axios och Erigon, längs vilka romerska legioner, korsriddare, ottomanska erövrare och arméer från världskrigen en gång vandrade, är i dag ett centrum där vinets gamla och nya världar möts.

Stobi Winery är ett stolt vittne till utvecklingen av vintraditionen i dessa områden – från de vinkällare som invånarna i Stobi hade tillgång till, via maskinerna i vilka vinet transporterades till de stora antika metropolerna, till de moderna kärlen i rostfritt stål och de sofistikerade ekfat där vinet i dag produceras och mognar.

Region

Stobi Winery ligger i centrala Makedonien, i den mest kända vinregionen Tikvesh där det finns cirka 12 000 hektar planterade med vinstockar, vilket utgör ungefär en tredjedel av den totala vinodlingsarealen i Makedonien.

Klimat

På grund av korsningen av två klimat, medelhavsklimatet i söder och det kontinentala klimatet i norr, är detta område ett av de mest lämpliga för vinodling och vinproduktion på hela Balkanhalvön. Den totala årliga temperatursumman under vegetationen är 5300-5500 °C, nederbörden är 500-600 liter per kvadratmeter och den högsta dygnstemperaturen under juli och augusti är cirka 40 °C. Tack vare de modernaste ampelotekniska åtgärderna och den goda jordmånen får vinrankorna ständigt vatten, och de nordliga vindarna ger ett naturligt skydd mot kryptogramsjukdomar.

Teknik

Men kunskap är ingenting utan lämplig teknik. Den senaste och mest moderna, helt automatiserade tekniken gör det möjligt för Stobi att upprätthålla och bevara kvaliteten inte bara på deras druvor utan också på deras viner. All installerad teknik kommer från Italien och Tyskland, bland annat från företag som GIMAR TECNO, SIPREM, GORTANI, DALLA TORRE IMPIANTI, PALL-filtreringssystem osv. Vinfyllningslinjen kommer från KRONES AG och har en kapacitet på 5 000 flaskor i timmen och kan arbeta med fem flaskformat (1l stelvin, 1l kork, 0,750l, 0,5l, 0,187l flaska).

Våra druvor

Stobi Winery har också sina egna lokala, traditionella druvsorter som är välkända. Den mest kända druvsorten är Vranec, som står för nästan 50 % av alla vinodlingar som planterats med röda druvor. Denna region har dock också visat sig vara en utmärkt grogrund för internationella druvsorter, däribland cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, shiraz, chardonnay, sauvignon blanc, muscat, riesling, traminec och många andra. Kapaciteten i vinkällaren är 4 500 000 liter, varav 1 200 000 liter är avsedda för jäsning. Det första steget för att få fram vin av högsta kvalitet är druvornas kvalitet. För att garantera högsta kvalitet baseras produktionen uteslutande på druvor som odlas på STOBIS egna vingårdar, som täcker en yta på cirka 600 hektar och omfattar vita sorter som Žilavka, Župljanka, Rkatsiteli, Rhen Riesling, italiensk Riesling, Chardonnay, Muscat Ottonel och röda sorter som Pinot Noir, Vranec, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Shiraz, Petit Verdot, etc.

TITTA PÅ VÅRA VINER