Vinodlingarna som ägs av Krauthaker vingård är belägna på Krndijabergens soldränkta södra sluttningar i Slavonien, ett landskap i nordöstra Kroatien. De utmärkta odlingslägen man finner här är skyddade från de kraftiga nordanvindarna av de täta skogarna som omger Krndijabergen och Papukbergen. Klimatet i denna del av Kroatien erbjuder utmärkta förhållanden för ekologisk vinproduktion, i fullt samspel med naturen. Vlado Krauthaker observerar noggrant arbetet i vingården, som fortfarande utförs på traditionellt vis med hjälp av hästar.
Hästen verkar känna till varje rad i vingården, och den behöver inte mycket hjälp för att förflytta sig från en rad till en annan. Under tiden talar Vlado Krauthaker med sin dotter Martina. Hon är ansvarig för driften av vinkällaren, medan Vlado mestadels tar hand om vingården, ca 40 hektar av egna odlingar och cirka 70 hektar av kooperativa odlingar. Men så har det inte alltid varit.
Som ambitiös student med stora drömmar och förhoppningar, kom Vlado till Kutjevo tack vare ett stipendium som han fick efter sin fars bortgång. Han startade sin karriär 1976 i Kutjevos vinkooperativ. Hans närmsta släktingar ansåg att han hade tagit ett steg i fel riktning på karriärstegen, men det visade sig vara ett beslut som avgjorde hur hans liv skulle bli, och som gjorde att han för alltid skulle vara knuten till Slavonien och Graševina. Efter 18 års arbete i vinkooperativet etablerade Vlado sin egen vingård och blev ledande på den kroatiska och regionala vinscenen.
Vlado Krauthaker påpekar stolt att vingårdarna som ägs av familjen Krauthaker ligger på den berömda 45:e breddgraden, som även går genom världens mest kända vindistrikt, t.ex. Piemonte, Rhônedalen, Bordeaux och Oregon. Hans önskan är att Slavonien ska bli så jämställt dessa regioner som möjligt.
Av vinälskare uppfattas Vlado Krauthaker oftast som kungen av just Graševinadruvan, men han är i själva verket en stor beundrare av druvor och vin generellt – en konnässör och en rastlös själ som inte är stöpt i en form. Hans beslut att plantera 40 olika druvsorter i vingården, varav många är nästan bortglömda eller åtminstone ganska ovanliga i denna del av Europa, är ett bevis för detta. Om man frågar honom varför så många olika druvsorter finns representerade i hans vingård, erkänner han med ett leende att det dels beror på nyfikenhet, dels har vetenskapliga orsaker, eftersom han vill se hur pass väl lämpade druvorna är, och kunna bedöma potentialen hos dessa sorter när de får växa i Slavonien. Medan denna typ av arbete vanligtvis utförs av vininstitut i andra vinländer, är det alltså här Vlado själv som utför praktiska experiment i sin egen vingård.
Vlado Krauthaker har varit före sin tid under hela sin vinmakarkarriär. Hela hans lager av ädelrötade Graševinaviner köptes en gång upp av restaurangen the Fat Duck, som då var en av världens högst rankade restauranger. Han är också en av de första i Kroatien som började experimentera med amforor. Hemkommen efter ett besök i Georgien förverkligade han sin fascination för georgiska viner och skapade Kuvlakhe-vinerna; ett vildjäst vin med lång maceration och utan tillsats av sulfiter. Dessa orangeviner passar på ett utmärkt sätt in i hans vinfilosofi att ”ingenting ska göras med brådska, för när druvorna skördas snabbt och får mogna snabbt förlorar de sin själ; de blir tomma och tappar förmågan att skapa den där speciella känslan som gör att man minns ett vin”. Därför har Vlado aldrig bråttom när han arbetar i vingården. Han tycker om att arbeta med vinstockarna medan han följer deras utveckling och bedömer deras kapacitet från år till år, i en alltmer utmanande tid av globala klimatförändringar. Varje år i vingården har sin egen historia. Då och då ringer telefonen, och han tittar på skärmen i väntan på att hans dotter Martina ska ringa för att ge honom de senaste uppdateringarna från vinkällaren.
Originaltext Tomislav Ivanović
Översättning Paola Allegrini